zondag 5 mei 2013

Laatste bericht uit Gambia!


Week 6: Thema ‘Feest’

Maandag 29 april:
Deze week willen we het eens helemaal anders aanpakken omdat het onze laatste lesweek is. We werken het thema feest uit! We deelden de dagen in verschillende sub thema’s in. Vandaag was de creatieve dag. In de voormiddag bereidden we het ‘dansje’ voor dat we vrijdag met onze klas op het schoolfeest zullen opvoeren. Iedere klas zal iets voorbereiden en ook de leerkrachten en wijzelf zullen een ‘act’ doen. Na de pauze werkten we opnieuw met een doorschuifsysteem. In Herlinde haar klas kwamen de kinderen een halfuurtje vlaggetjes knippen en versieren, bij Bieke gingen ze de Picca letters versieren om die op de speelplaats uit te hangen tijdens het feest en bij Lutziana konden ze hun eigen kroontje versieren! Het laatste halfuurtje besteden we aan het opruimen van de klassen. De kinderen werkten vlot mee en ze herkenden het systeem van doorschuiven van klas naar klas. We hebben de indruk dat ze dit fijn vinden. Organisatorisch ging het ook vlotter omdat we een beter doorschuifsysteem gevonden hadden. Het zat logischer ineen waardoor er minder opstopping was. De leerkrachten waren erg geboeid en gingen van klas tot klas kijken naar de verschillende activiteiten. We voelen sterk dat ze niet teveel willen denken aan ons vertrek en de sfeer was vandaag wat somberder dan anders. Het was minder ‘Afrikaans’…

Het was een drukke dag in die zin dat de leerkrachten nog snel van alles willen weten en vragen vooraleer we weg zijn. We maken nog een aantal posters voor in Miss Baldeh haar klas en we zullen een cd branden met de liedjes die we gemaakt/gezongen hebben.

Dinsdag 30 april:
Game-day! Na het onthaal op de speelplaats met Sid, Gigi en Chuck volgde het ochtendonthaal in klas. De kinderen zingen de liedjes vlot mee. Ze herkennen de verschillende elementen. Ze zijn enthousiast.
Na het onthaal namen we wat tijd om het ‘dansje’ te herhalen en verder in te studeren. We zijn zeer benieuwd hoe de kinderen het vrijdag zullen doen. Het doet er ons niet toe of ze het al of niet goed doen. Maar we hopen dat ze ervan genieten en een onvergetelijke dag beleven. Voor ons zal het zeker en vast een emotionele dag worden.

Na de pauze speelden we 5 verschillende spelletjes in 5 verschillende klassen. Twister, Napoleon, hoekenklas, schminken en Jungle Speed. De kinderen schoven van de ene klas door naar de andere.
De leerkrachten speelden overal enthousiast mee. Het is interessant om eens een activiteit te kunnen begeleiden voor de kinderen van andere klassen. Ondanks het feit dat hogere levels zijn merken we bijna geen verschil in ‘rijpheid’. Dit komt waarschijnlijk door het feit dat er een beetje kinderen van alle leeftijden in alle klassen terecht kunnen. Misschien moeten we dit toch eens aankaarten op een vergadering.

Het voelt fijn als je in de gang, tijdens het doorschuiven, je eigen klas tegenkomt en ze heel enthousiast komen vertellen wat ze in de andere klassen gedaan hebben. Zo voelt het een beetje alsof ze ons beschouwen als hun juf!

Woensdag 1 mei:
Officiële feestdag, geen school.

Donderdag 2 mei:
Vandaag organiseerden we een sportdag met de hele school. We gingen even verderop naar een plein (met zand). Het was op voorhand even nadenken over hoe we de dag zouden organiseren vermits we met 146 op stap zouden gaan. We hadden de voorbije dagen een aantal keer herhaald dat de kinderen vandaag geen uniform moesten dragen maar sportkledij. Wonder boven wonder waren er weinig kinderen die niet in orde waren. In België zou je een briefje meegeven voor de ouders maar hier is dit helemaal niet gebruikelijk! We konden rekenen op 11 begeleiders. Wij met ons vijf en vijf leerkrachten. Kebba hielden we als ‘extra’ voor het geval kindjes zich zouden kwetsen, om het overzicht te houden over de hele groep, … .

We hadden 10 activiteiten voorbereid en zouden met een doorschuifsysteem werken. We rekenden 15 minuten per activiteit en na 5 activiteiten hielden we een pauze van een halfuur. Het is een plein zonder schaduw maar Kebba verkoos deze plek dus hielden wij ons hieraan. Het was heel erg warm maar we hadden voldoende water voorzien zodat de kinderen konden drinken. In België zouden we dit een onverantwoorde voormiddag noemen maar je ziet echt wel dat de kinderen het gewoon zijn om in zo’n temperaturen te leven, te bewegen, te spelen, … Je kan dit niet vergelijken met Belgische kinderen. Je zag de kinderen overduidelijk genieten.

We hadden de groepen willekeurig ingedeeld met andere woorden, alle leeftijden door elkaar. Het voordeel hiervan was dat de grote kinderen de kleine kinderen konden helpen. Het nadeel was dat dit soms je activiteit wat afremde. We hadden de volgende activiteiten: estafette, balwerpen, hoogspringen, tussen twee vuren, springtouw, Napoleon, knikkerspelen, tikspel, 1-2-3 piano, bal in emmer. Sommige activiteiten waren wat moeilijk zoals tussen twee vuren. Sommige kinderen hadden het al eens gespeeld in een bewegingsactiviteit maar anderen kenden het spel niet. Een kwartier is dan wel kort om het spel goed te kunnen spelen. Mits wat aanpassing hier en daar verliep de dag goed!

Na de 10 activiteiten hadden de leerkrachten er nog niet genoeg van en wilden er nog een wedstrijdje erbij doen. De verschillende klassen moesten het tegen elkaar opnemen net zoals de studenten tegen de leerkrachten. Level 3 en level 2 startten. Iedere klas stond in een rij voor een kegel. Elk om beurt moesten de kleuters naar een kegel wat verderop lopen, die tikken en terugkeren. Daarna gingen ze op het einde van de rij neerzitten. Wie met zijn groep als eerste volledig neerzat, was gewonnen. Als het aan ons lag dan waren wij gewonnen toen we het tegen de leerkrachten opnamen. Maar dat was zonder het vals spelen van de leerkrachten gerekend. Een heel fijn slotspel voor een geslaagde sportdag.

Vrijdag 3 mei:
Onze laatste schooldag wilden we in schoonheid afsluiten en daarom organiseerden we een schoolfeest. De kinderen moesten hun uniform niet aandoen maar mochten hun mooiste Afrikaanse kledij aandoen. Wij waren ook in het Afrikaans gekleed en de leerkrachten niet te vergeten ook. We kwamen toe op school en ontdekten dat er geen elektriciteit was! Een ramp voor onze opvoeringen straks! Gelukkig ging Modou, de ‘adminstrator’ van school, internet kopen. Hoe dat precies in zijn werk gaat weten we niet, maar wij waren gelukkig! Het onthaal was anders dan anders. Er speelde muziek, we dansten, we zongen liedjes, … Na een klein uurtje begonnen we stoeltjes uit te delen want voor het schooloptreden mochten de kindjes neerzitten alsof ze naar een echte opvoering zouden gaan kijken. Om 10 startten we met de allerkleinsten van Mister Touray. Daarna volgde Lutziana, Bieke en Herlinde als laatste. Het was fantastisch. De leerkrachten waren opnieuw onder de indruk. Blijkbaar kennen ze dit soort feesten niet. Tot slot hadden wij nog iets voorbereid voor de leerkrachten en zij nog iets voor ons. Meer moeten we over deze dag niet zeggen waarschijnlijk. Het was een emotioneel, mooi en heerlijk afscheidsfeest. De kinderen aten nog op school en gingen daarna naar huis… Wij gingen nog zwemmen met de leerkrachten naar de zee. Het zal vreemd doen om de mensen waarmee je drie maanden zo nauw hebt samengewerkt plots zal moeten achterlaten.

Dit zal ons laatste verslagje zijn want onze schooldagen zitten erop en komende woensdag zetten wij onze tocht huiswaarts in.. We zijn dankbaar voor de onvergetelijke ervaring die we hebben mogen beleven. We willen onze ouders, familie en vrienden bedanken voor de steun op alle mogelijke manieren. Het afscheid zal zwaar worden maar geen nood… we kijken er enorm naar uit om jullie allemaal terug te zien!

Tot straks, in België!

Liefs
Herlinde en Bieke

Geen opmerkingen:

Een reactie posten