maandag 29 april 2013

Onze laatste 10 dagen gaan in...


Week 5: Thema ‘World’

Maandag 22 april:
Deze week startten we met het thema ‘world’. We willen de kinderen laten kennismaken met de verschillende natuurelementen en een stukje cultuur bijbrengen. De zon, de wind, de lucht, …
We startten tijdens het onthaal met onze handpop ‘Sid’ die zich afvroeg wat we deze week in klas zouden gaan doen. Na een woordje uitleg wou hij heel erg graag weten hoe het themalied gaat.

Herlinde startte de dag met beweging. Ze verwerkte water, wind en aarde in de activiteit. Ze liepen met een krant tegen hun buik tegen de wind in, zetten stapjes over het ‘water’ (bierviltjes), … De kinderen waren erg flink ondanks de hitte. Ze gaf hen deze keer tussendoor wat water. Misschien droeg dit bij tot wat meer comfort. Na de speeltijd volgde een waarneming rond water en waterspelletjes. Drijven en zinken, water kleuren, conservatie van water, … en goed gevulde namiddag!

Dinsdag 23 april:
Voor de speeltijd deden we een waarneming rond aarde. We toonden hen waar Gambia ligt op de wereldbol en waar wij precies vandaan komen. Hoewel we voelden dat dit heel erg moeilijk voor hen was, wouden we hen dit toch even meegeven. Ze waren bovendien aandachtig dus gingen we er even op verder. Nadien tijd voor wat ontspanning. We werkten samen aan een groepswerk. We tekenden op een groot wit blad papier een ‘village’ met verschillende huisjes, een boom, de zon, enkele wolken, … De kinderen mochten een voor een iets op het blad komen lijmen. Wat zand op de grond, takjes op het dak van het huis, geel krijt schrapen voor de zon, … Het resultaat is zeer mooi en hangt al op in klas. De kinderen zijn er heel fier op!

Na de pauze volgde het aanleren van het lied. We hebben de indruk dat de kinderen al beter vertrouwd zijn met de voorbereidende oefeningen in het aanbrengen van een nieuw lied. Sommigen begrijpen al beter wat ritme is, tegenstelling tussen luid en stil, …

We hadden met de vijf meisjes opnieuw een toneel in elkaar gestoken. We waren elk een verschillend natuurelement. De zon, de wind, het water, vuur en boom. Aan de hand van die ‘personages’ speelden we 5 verschillende fragmenten. De leerkrachten waren ontzettend dankbaar! Misschien kwam dit doordat het een educatief verhaal was? Water doofde het vuur, vuur is niet altijd gevaarlijk want we kunnen er op koken, de wolk durft weleens voor de zon te kruipen, boom kan niet leven zonder water en zon, … Ze drongen erop aan dat we het nog eens zouden herhalen in de loop van de week. Dit geeft ons zoveel voldoening!

Net voor het einde van de dag, vroegen we de kinderen hun mening over het ophangen van hun werkjes uit de creative room in hun klas. Zo hadden ze het gevoel dat ze mee konden werken aan het uitbouwen van een mooie en gezellige klas. Het hart dat ze enkele weken geleden in de klas van Herlinde maakten met stukjes crêpe-papier hangt boven de deur… omdat het een lieve klas is.. (Komt van de kinderen!).

Woensdag 24 april:
Op woensdag 24 april bezochten we de St.Johns school. De enige school in Gambia die instaat voor deze doelgroep, dove en hardhorige kinderen. De buitenkant van de school voorspelde niet veel goeds. Een oude poort, muren die dringend moesten geschilderd worden, oude schoolbussen, … Maar het bezoek heeft toch een positieve indruk op ons nagelaten. We werden vriendelijk onthaald door de vice-principal van de school. Ze beantwoorde eerst onze vragen en gaf ons daarna een uitgebreide rondleiding. We bezochten enkele klassen en de leerlingen, enkele ateliers (hout, metaal, kunst, computer,…) en de medische post. De kinderen volgen onderwijs volgens het traditionele systeem maar er wordt op een specifieke, aangepaste manier onderwezen.
De leerkrachten krijgen, als ze dat willen, een extra opleiding maar sowieso moeten ze opleiding hebben gevolgd aan een college of universiteit. Sommige leerkrachten zijn zelf doof of hardhorend en krijgen opleiding van meer ervaren leerkrachten en assisteren bij hen in klas. Ook enkele oud-studenten zijn aan de slag in het schooltje.

Het doel van het onderwijs is de kinderen zo zelfstandig mogelijk in het latere werkveld te laten instappen. We hebben het gevoel dat de school een sterke mission statement heeft en naleeft. Er hing een hele positieve sfeer onder de leerlingen, de leerkrachten,…

De kinderen zitten opgedeeld per leeftijd. De graad van hardhorendheid doet er niet toe. Sommige kinderen kunnen wel extra begeleiding krijgen. Kinderen kunnen er vanaf de leeftijd van 7 jaar terecht.
Sommige kinderen zijn doof van bij de geboorte, anderen door ziekte bv. Meningitis of onbehandelde malaria. Kinderen met een meervoudig handicap (fysiek, visueel, leerstoornis,..) kunnen in de school terecht als het ‘doof’ zijn het meest prioritaire probleem. Zoniet, worden ze doorverwezen naar bijvoorbeeld een instelling voor kinderen met een fysieke handicap.

Het bezoek deed ons even stilstaan bij onze eigen beroepskwaliteiten. We gaan op bezoek in een school als bijna-leerkracht en beseffen op dat moment dat we nog niet bekwaam zouden zijn om hier zomaar te gaan lesgeven. Je moet opnieuw op zoek gaan naar een weg om te communiceren met de kinderen en hen op die manier iets bij te brengen.

Donderdag 25 april:
We startten vandaag met een waarneming rond vuur. We maakten een figuur in theelichtjes en de kinderen mochten een voor een hun kaarsje komen aansteken. We lieten hen het verschil tussen warm en koud beleven en ermee experimenteren. Toch had ik het gevoel dat deze begrippen hen erg weinig zeiden! We hebben een poster gemaakt in klas met een tekening van vuur (warm) en water (koud).
Misschien zullen ze het zo beter memoriseren.

Na de pauze volgde een wiskunde activiteit. Aan de hand van een lied, verdwenen een aantal vissen in de buik van de haai. De kinderen moesten enerzijds tellen hoeveel visjes er nog over waren en anderzijds hoeveel visjes er door de haai waren opgegeten.

We maakten een werkblaadje waarbij de kinderen natuurelementen moesten koppelen aan elkaar. Water met een vis, de zon in de lucht, … We merkten al een duidelijke evolutie met de eerste werkblaadjes. Misschien komt dit doordat ze de ‘werking’ en de pictogrammen van de werkblaadjes nu beter begrijpen.

We hebben de indruk dat het Engels van de kinderen sterk verbeterd is. We kunnen goed vergelijken over de verschillende weken heen. We kunnen al eens een moeilijkere spelopdracht geven en de dagdagelijkse dingen begrijpen ze snel. Het feit dat wij enkel Engels met hen kunnen praten is een groot voordeel. De leerkrachten grijpen vaak terug naar hun lokale taal als de kinderen iets niet begrijpen.

Vrijdag 26 april:
Vandaag maakten we muziekinstrumenten (schuddoosjes). We probeerden de kinderen bij te brengen dat ze met hun penseel niet zomaar in verschillende kleuren verf mogen, maar dat ze die eerst moesten uitwassen ofwel een andere penseel moeten gebruiken.

Na de pauze speelden we een spel op de speelplaats en herhaalden we nog eens ons toneel van eerder die week. Daarna zat de week er alweer op! De tijd gaat zo snel en we hebben het gevoel dat we nog zoveel meer willen doen.

Maandag 29 april:

We werken deze week het thema feest uit. Iedere dag omvat een subthema. Vandaag was de creatieve dag waarbij we werkten met een doorschuifsysteem om vlaggetjes, kroontjes, versiering, … te maken. Een drukke dag en nu eens niet door de kinderen. De leerkrachten voelen dat we bijna weg zijn en stellen krampachtig nog vragen en doen suggesties voor dingen die we nog kunnen (moeten) knutselen. Ze geven ons een beetje het gevoel dat ze verloren zijn zonder ons… Ik zou een vlieg willen zijn de komende weken. Volgens Rika, van het project, vallen ze jaar na jaar in een gat als de studenten weg zijn. Ik zie dat eerlijk gezegd ook een beetje gebeuren. Niet dat we zo goed zijn hoor, dat hoor je mij niet zeggen, maar omdat we veel van hen overnemen.
Mister Touray, die de peuterklas onder zijn hoede heeft met zijn 56 peuters, vertelde ons vorige week dat hij een cyste heeft in zijn nek die moet verwijderd worden. Hij ziet er enorm tegen op om naar het ziekenhuis te gaan omdat hij bang is. Daarop beloofden Bieke en ik dat we met hem zouden meegaan. En zo geschiede het.. Na school namen we de taxi naar Banjul waar het grote ziekenhuis is
Aangekomen in het ziekenhuis werden we een beetje ‘voorgetrokken’ wellicht omwille van onze huidskleur. Maar dat kleur heeft blijkbaar ook een keerzijde. We stonden al bijna met 1 voet in de operatiekamer toen ze ons na 5 minuten vroegen hoeveel geld we hadden voor onze vriend???? We hadden ons geïnformeerd en zijn ingreep zou normaal 300 dallasis kosten. Ze vroegen ons 3000 dallasis! We reageerden nogal verontwaardigd waarop hij zei dat de wachtlijst voor een dergelijke operatie zo’n 6 maand was als hij de normale weg (met een consultatie en een afspraak) zou volgen. Dat klonk nog redelijk maar toch zouden we nu geen 3000 dallasis betalen. Conclusie, we zouden Mister Touray helpen op weg zetten en gingen samen met hem op consultatie. We lagen er bijna weer op zonder dat we het wisten maar ze verraadden zichzelf. Ze vroegen ons 150 dallasis voor de consulatie (lees: eens van ver kijken naar zijn nek). Toen de twee dokters plots ruzie begonnen te maken en we wel 10 keer Toubab (blanke) hoorden. Mister Touray kon de discussie afluisteren. Blijkbaar is de prijs voor een consulatie 10! Dallasis en wou de ene ons wat geld extra aftroggelen. De andere dokter vond dit niet kunnen en zei dat hij in de problemen zou komen als hij ons zoveel geld zou vragen. Uiteindelijk betaalden we 10 dallasis. Toen hadden we al een papiertje op zak! We waren al ver J. Het leek een beetje op België met al zijn specialisaties en doorverwijzingen maar dan helemaal anders…

Onze laatste halte was een bezoekje aan nog een andere dokter op de spoedafdeling? Daar zou de echte consultatie plaatsvinden en zou hij een afspraak voor operatie krijgen. Er was blijkbaar weer een auto-ongeval gebeurd want de ‘wachtzaal’ met gigantisch versleten bedden lag vol met gewonden. Breuken, wonden in het gezicht, kermende vrouwen die moesten bevallen, bloed op de grond, mensen die zaten braken… Ons bezoek aan het ziekenhuis in Sukuta was blijkbaar niet echt representatief voor Afrika. Nu begrijp ik beter waarom Mister Touray het zo ontziet om de operatie te plannen. Door alles wat hij zag was hij zelfs bang voor het nemen van zijn bloeddruk. Nu, uiteindelijk kwam alles goed en mag hij volgende maandag gaan voor de operatie die onder plaatselijke verdoving zal plaatsvinden. We gaan opnieuw met hem mee want we zien hem er nog van onder muizen.
Het bezoek was vrij confronterend en we beseffen dat het een gemiste kans was om geen stage te lopen in het buitenland toen we verpleegkunde studeerde. Vandaar dat we zo dankbaar zijn om deze kans. Ze gebruiken infuuszakken tweemaal. Ze steken infusen in de gang, er komen katten binnen, mensen liggen in de gang te slapen in afwachting van hun consult, mensen geven buiten over, er komen verkopers in de wachtzaal met koekjes en tapalapas, …

We genieten van onze laatste 10 dagen maar bereiden ons toch stilletjes al een beetje voor op onze terugreis. Tot gauw!

Herlinde en Bieke

Geen opmerkingen:

Een reactie posten